Het Nieuwe Werken - de klok en de klepel

"Wij zijn nu bezig met het invoeren van Het Nieuwe Werken", zei de HR- meneer trots. Ik schrok me kapot, maar liet niets merken. Ik had net in een lezing verteld over Versimpelen en wat dat te maken heeft met anders werken. En ik hou erg van anders werken. Maar Het Nieuwe Werken??
Dat is toch al stokoud? Zooooo 2012!

H??N??W?? 2.png

Ik gaf ooit - in 2015 mag je 2012 al ooit en vroeger noemen -  presentaties met als titel: Het Nieuwe Werken, de klok en de klepel. Ik was voorstander van HNW, maar ook van mening dat veel organisaties de essentie ervan niet begrepen. Op één slide stond toen al: Het?? Nieuwe?? Werken?? Omdat ik me afvroeg of HNW het was, of het nieuw was en of het alleen over werken moest gaan. 

 

Werkinnovatie
Werkinnovatie is van alle tijden. We zijn van brieven naar mail, van vergaderen naar scrum en van een eigen bureau naar flexplekken gegaan. Ook de verwachtingen van werkgevers over werknemers en andersom veranderen constant.
Werkinnovatie is regelmatig kijken hoe de missie van je organisatie zich nog verhoudt tot veranderingen in markt en maatschappij en daar je manier van werken zonodig aan aanpassen.
Het is geen eindig project met een begin en een einde. Want verandering is constant en gaat steeds sneller (zie ook het blog Chaosmanagement).

Daarom was HNW al verouderd zodra het bedacht was. En werd het vaak verkeerd begrepen. Men had de klok horen luiden, maar wist niet waar de klepel hing. Het werd te beperkt ingevoerd. Wel de uiterlijke kenmerken zoals flexplekken, verplicht flexibel werken en de aanschaf van iPads, niet kritisch kijken hoe de manier van werken binnen de organisatie beter aansloot bij de missie en de vraag vanuit de maatschappij of de klant.

In 2012 richtten we met een paar collega's het Werkinnovatielab WIL op. Daar nodigden we organisaties uit om over HNW en werkinnovatie te praten, maar vooral ook om het te ervaren. De afbeeldingen op deze pagina stammen uit die tijd. De hele Prezi kun je hier bekijken of onderaan deze pagina. Er hoort een verhaal bij, maar de goede verstaander fantaseert dat er zelf bij.

"Binnenkort krijgen we allemaal een iPad", zei de HR-meneer. "Leuk", zei ik. "Help", dacht ik. Is er nog hoop om deze organisatie te behoeden voor uiterlijke maatregelen zonder tot de kern te komen, vroeg ik me af. Toen kwamen de bitterballen langs en kreeg het gesprek een andere wending.

 
 

Je hoort tegenwoordig niet zo veel meer over Het Nieuwe Werken. Het is uit. Jammer van al die boeken die ik er toen over gekocht heb. Hoewel... de term hoor je misschien niet vaak meer, maar werkinnovatie is van alle tijden. Niet Nieuw. En belangrijker dan ooit.
Maar hoe doe je dat dan? Geen idee en als ik het wel had, ging ik het hier niet schrijven. Wat ik vandaag schrijf is morgen immers al achterhaald. De toekomst is al begonnen. Hoewel, de zandloper uit de eerder genoemde Prezi geeft wel richting in het denken over werkinnovatie. Het gaat over constante aanpassing, over bewust zijn waar je als organisatie voor staat, wat je toegevoegde waarde is. De beroemde Why van Simon Sinek. Die is redelijk constant. De How en What gaan over werkinnovatie en veranderen.

 

We hebben geen visitekaartjes meer uitgewisseld, de HR- meneer en ik. Maar misschien heeft hij mijn naam onthouden en komt hij op deze website terecht. Dan hoop ik stiekem dat hij dit leest. Dat hij toch nog wel wat vragen over Het Nieuwe Werken heeft. Dat hij wil weten waar de klepel hangt. En me vanaf zijn nieuwe iPad mailt. Hoewel, ik vrees dat zijn kinderen die inmiddels hebben geconfisqueerd om spelletjes op te spelen. Zo gaat dat met iPads in gezinnen. Daar is niets nieuws aan.