Chaos management
/Doet u al aan chaosmanagement? Waarschijnlijk niet. Ik heb het woord pas vorige week verzonnen (niet als eerste overigens) en Google levert maar een paar Nedelandse resultaten op. Bovendien: het is toch geen chaos in uw organisatie? Dus waarom zou er chaos gemanaged moeten worden?
Even tussendoor: wat is chaos eigenlijk? Meestal wordt er een situatie mee aangeduid waarin totale wanorde of verwarring heerst. En waarin iedereen het overzicht kwijt is. Oorspronkelijk (in het Grieks) betekende chaos leegte, oftewel een situatie waarin alles nog mogelijk is, waarvanuit creatie kan plaatsvinden. Je kunt chaos dus zowel positief als negatief zien, afhankelijk van hoe je ertegenaan kijkt.
Natuurlijk is het in uw organisatie geen chaos. Stel je eens voor... dat zou wat zijn! Maar de maatschappij eromheen is momenteel behoorlijk chaotisch. Oftewel: onvoorspelbaar. Veranderingen volgen elkaar in hoog tempo op. De ene innovatie verdringt de andere, nieuwe spelers op de markt dagen de status quo uit, grote bedrijven en zelfs hele branches worden bedreigd. Overheden herverdelen hun taken, de democratie is uitgestemd. De werkloosheid neemt toe, tegelijk met een tekort aan personeel in branches als onderwijs en zorg.
Een paar weken geleden was ik op een congres voor professionals in de zorgsector. De dagvoorzitter vroeg aan de zaal wie er dacht dat de onrust in de branche over een tijdje wel weer zou zijn overgewaaid. Tweederde van de zaal stak haar hand op, waarop de spreker hen verzekerde dat dat niet zal gebeuren. Dat de sector voorlopig onrustig en voor altijd dynamisch blijft. Chaos is de nieuwe orde!
In deze Prezi geef ik samen met mijn collega's van het Ministerie van de Toekomst een blik in de toekomst, die voor een groot deel al begonnen is. Wat denkt u? Is het filmpje van trendwatcher Adjied Bakas overdreven? Of gaat het juist sneller dan wij allemaal denken?
Waarschuwing: reclamemomentje...
Wij geven presentaties over de toekomst, die zowel visionair als heel praktisch zijn. We garanderen dat u achterblijft in verwarring, maar geven ook enkele tips om goed voorbereid te zijn op de toekomst. Meer weten: ga naar contact.
Kortom: we leven in een tijd van enorme mogelijkheden. En van bezinning op hoe het verder moet. Hoe blijf je als organisatie, of je nu overheid, commercieel of maatschappelijk bent, overeind in deze chaos? Door net zo chaotisch mee te veranderen? Door strak vast te houden aan orde en structuur? Of door iets ertussenin, chaordisch organiseren?
Welke vorm je ook kiest, als organisatie zul je moeten omgaan met de constante dynamiek van snelle (maatschappelijke) veranderingen en ontwikkelingen. En tegelijkertijd geworteld blijven in je eigen kracht. Dat doe je door enerzijds je koers en richting vast te houden. Door helder voor ogen te hebben wat je bestaansrecht is, je kerntaak, je missie. Waarom besta je als organisatie? Welke bijdrage lever je? Hoe je dat doet, zal steeds aan verandering onderhevig zijn (zie ook blog Het Nieuwe Werken - de klok en de klepel).
Chaosmanagement dus!
En dat is in tegenstelling tot een verandertraject een constante inspanning.