Inspiratie over inspiratie
/Inspiratie fascineert me...
Wat is het en hoe werkt het? Moet je wachten tot het je overkomt?
Of kun je het beïnvloeden?
Hoe raak jij geïnspireerd? En hoe inspireer jij anderen?
En wat doe je vervolgens met je inspiratie?
Er zijn veel inspirerende boeken geschreven, maar theorie over inspiratie is nauwelijks te vinden. Veel boeken die zeggen over inspiratie te gaan, gaan bovendien eigenlijk over creativiteit.
8 inspiratiestijlen
Mijn zoektocht bracht me bij Howard Gardner en zijn model van meervoudige intelligentie. En dat model is prima om te zetten in een inspiratiemodel: verschillende stijlen en manieren om je inspiratie te beïnvloeden.
Met deze 8 inspiratiestijlen wordt het abstracte begrip inspiratie opeens een stuk tastbaarder. Zo liet ik samen met Remco Langeler eens 100 Kansdenkers in 60 minuten op interactieve en dynamische wijze met (bijna) alle stijlen kennismaken (wat behalve inzicht ook veel chaos en hilariteit opleverde!) en probeer ik in de uitgebreidere versie Inspiratie: Bliksemschicht of zweetdruppel mensen te laten ervaren dat inspiratie daadwerkelijk te beïnvloeden is.
De stijlen op een rijtje:
- naturalistisch: Inspiratie door de natuur. Wandelen, tuinieren, naar sterren staren, de natuurlijke wereld om je heen.
- interpersoonlijk: Inspiratie door interactie met anderen. Sparren, uitwisselen, delen en samenwerken. Discussies en dialogen. Socializen, feesten en spelletjes doen.
- logisch-mathematisch: Inspiratie door logica en modellen. Symbolen en concepten, rijtjes en opsommingen, overzichten en tabellen. Door dingen die 'kloppen'.
- visueel-ruimtelijk: Inspiratie door te kijken. Foto's en plaatjes, wandelend door de stad of door een museum, kijken wat er om je heen is en gebeurt.
- intrapersoonlijk: Inspiratie door alleen te zijn. Meditatie, emoties, zelfreflectie, rust en stilte.
- lichamelijk-kinesthetisch: Inspiratie door te voelen en te bewegen. Van kleien tot sporten, van springen tot iets bouwen. Dit is ook inspiratie door te doen. En door te maken.
- auditief-muzikaal: Inspiratie door te luisteren. Muziek en geluiden in het algemeen.
- verbaal-linguïstisch: Inspiratie door taal en woorden. Lezen, schrijven, praten en denken. Verhalen en gedichten.
Voorbeelden en combineren
Een fantastische lijst van 100+ inspiratiebronnen vind je op www.verhaallijnen.nl. Je zult zien, dat ze allemaal binnen de 8 inspiratiestijlen te passen zijn. En zo niet... laat het me dan weten!
En natuurlijk zijn er veel manieren van inspiratie te bedenken die meerdere stijlen combineren. Als je in je eentje door de natuur wandelt, heb je er al zo 4 te pakken! (oefening: bedenk welke 4) Ook kun je actief en passief geïnspireerd raken. Zowel een schilderij bekijken als zelf schilderen kan erg inspirerend werken. Voor muziek maken of luisteren geldt natuurlijk hetzelfde.
Wat kun je hier praktisch mee?
Stel jezelf om te beginnen eens de volgende vragen:
- ga ik wel eens actief op zoek naar inspiratie?
- weet ik welke inspiratiestijl voor mij het sterkst werkt?
Daarna kun je kiezen:
- gebruik je voorkeursstijl(en) om inspiratie op te doen
- gebruik juist eens de stijlen waar je veel minder mee hebt.
Het eerste zal snel inspiratie opleveren die je meteen praktisch kunt omzetten in ideeën en acties. De tweede kan meer out-of-your-box ideeën opleveren. Overigens kan een stijl waar je absoluut niets mee hebt in eerste instantie ook juist blokkades en weerstand bij je veroorzaken. Tip: hou het niet bij 1x proberen, geef het een 2e en misschien zelfs een 3e kans, voordat je besluit dat het niets voor je oplevert.
Jippie, ik ben geïnspireerd! Wat nu...?
1. Niets
Soms is inspiratie voor de inspiratie gewoon fijn. Het geeft een goed gevoel, zowel het zoeken naar als krijgen van inspiratie. Het gevoel van flow, van creativiteit, van the sky is the limit. Geïnspireerd raken, niet omdat het moet, maar omdat het kan. Just that, no more, no less.
2. Afwachten
Soms leidt inspiratie vanzelf ergens toe, zonder dat je er op uit was: het opzoeken van oude vrienden, het opruimen van je zolder (wat op zich weer heel inspirerend kan zijn), een geweldige innovatie, een blogpost, een kort verhaal, een fotoreportage, inzicht in je patronen, een nieuwe ambitie, etc. Laat je inspiratie gewoon onbewust zijn werk doen (google maar op 'incubatietijd' en 'creativiteit').
3. Toepassen
Soms wil je specifiek inspiratie over een bepaald onderwerp dat je bezighoudt of een probleem waarin je vastzit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een schilderij wilt maken, een projectplan wilt schrijven, een trainingsconcept wilt ontwikkelen of een presentatie moet voorbereiden. Je hoeft dan alleen maar te denken aan dat waar je inspiratie voor nodig hebt; je neemt het onderwerp of het probleem in je hoofd en laat het daar even sudderen. Je gebruikt vervolgens enkele van de 8 inspiratiestijlen en de tips daaronder en je brein doet de rest. Er ontstaan vaak combinaties en nieuwe ideeën. Toepassen en klaar! Tenminste... niet vergeten wat Edison zei: "Genie is 1% inspiratie en 99% transpiratie. Na inspiratie volgt vaak nog een hoop ambachtelijk werk om iets voor elkaar te krijgen.
Inspiratie nodig?
Wil je meer weten over inspiratie? Of wil je met je team of afdeling de verschillende inspiratiestijlen ervaren en ontdekken hoe je ze praktisch kunt inzetten? Stuur dan even een mailtje voor meer informatie.